Beli atau jual minyak sawit di LongAsia

Perdagangan niaga futures paling popular di dunia dengan leverage dan 24/7 ketersediaan: GEmas | Minyak Sawit | FBOT | ATS | Tin | Minyak Mentah

Minyak sawit

Minyak kelapa sawit adalah minyak sayuran yang paling banyak digunakan di dunia. Minyak sawit diperolehi dari tandan buah segar (BTS) pokok palma (Elaeensis) yang ditanam di ladang.
Terdapat beberapa variasi komersial minyak sawit yang ada: minyak sawit mentah, minyak mentah, kelapa sawit, RBD Palm olein dan minyak isirong sawit.
Indonesia dan Malaysia merupakan pengeluar terbesar minyak sawit di seluruh dunia, bersama-sama dengan perakaunan lebih daripada 80% daripada jumlah pengeluaran global.

Tanda aras harga global untuk minyak sawit mentah dirujuk kepada BMD (derivatif Bursa Malaysia) dan ICDX (Bursa Komoditi dan derivatif Indonesia) untuk kontrak jangka FOB, dan pasar fizikal Rotterdam untuk kontrak bertempoh CIF.

Pemacu asas pasaran minyak sawit

Indonesia dan Malaysia merupakan negara pengeluar dan pengeksport utama. Ini menjadikan dasar kerajaan di kedua-dua negara (iaitu cukai eksport) mempunyai kesan ke atas harga.

Keadaan cuaca yang melampau untuk pengeluaran sawit di Indonesia dan Malaysia mempunyai kesan ke atas harga.

Turun naik yang luas dalam Mata Wang Indonesia dan Malaysia juga menjejaskan harga sawit.

Oleh kerana minyak kacang soya bersaing dengan minyak kelapa sawit di pasaran minyak sayuran global, oleh itu, pengeluaran global, penggunaan serta stok penamat kacang soya dan lain-lain oilseeds mempunyai kesan langsung terhadap harga.

Pergerakan minyak mentah juga menjejaskan harga, kerana peningkatan ketara dalam harga tenaga membawa kepada permintaan untuk bahan api alternatif seperti bahan api. Minyak sayuran juga digunakan dalam pengeluaran bahan api.

Waktu dagangan: 09.30-05.00 WIB

CPOTR adalah simbol spesifikasi kontrak untuk minyak sawit mentah (MSM) dengan 10 tan metrik setiap lot dalam Rupiah (IDR).

Waktu dagangan: 09.30-05.00 WIB

OLEINTR adalah simbol RBD (ditapis, suram, dan boleh bau) Palm olein spesifikasi kontrak 10 tan metrik per Lot dalam Rupiah Indonesia (IDR).